Proč rehabilitace sportovních psů?

Aneb rehabilitace není jen pro nemocné psy.

Měla jsem tu čest “mít v rukou” trojnásobného vicemistra světa a Evropy v dostizích whippeta Felliniho z Osirisova domu. Felouš je naprosto zdravý pes na vrcholu své kariéry, to ovšem neznamená, že si nezaslouží péči od psího fyzioterapeuta. Psí sportovec si totiž zaslouží stejnou péči, jako lidský sportovec. Co tedy mohu nabídnout psímu sportovci?

Masáž (sportovní, relaxační, lymfatická apod.) = je manipulace s měkkými tkáněmi těla (kůží, podkoží, svaly, šlachy a vazy, fascie). Její hlavní účinky: uvolnění zatuhlých svalů, prokrvení a tím pádem odvádění odpadních látek z organismu a posílení imunitního systému, odtok lymfy, kyseliny mléčné ze svalu, snížení krevního tlaku, urychlení hojení měkkých tkání, zvýšení flexibility rozsahu pohybu, působení proti atrofii svalstva a v neposlední řadě má masáž diagnostickou funkci.
Indikace masáží: zahřátí před výkonem, regenerace po výkonu (druhý den po výkonu), prevence úrazů, rekonvalescence při neurologických či pohybových obtížích, či úrazů, urychlení a správné hojení jizev, uvolnění psychického napětí.

Strečink (aktivní, pasivní) = je forma fyzického cvičení, práce s měkkými tkáněmi (svaly, šlachy a vazy). Končetina nebo část končetiny je ohýbána a natahována do maximální polohy za účelem zvýšení jejich elasticity a dosažení kýženého svalového tonu, kdy udržujeme a zvyšujeme rozsah pohybu v kloubech, udržuje pohybový aparát ve funkčním stavu. Strečink omezuje ztuhlost svalů a kloubů po zátěži, zabraňuje zkracování svalů a šlach. Strečink je důležitou součástí nejen rehabilitace, ale také tréninku psa, zvyšuje odolnost tkání vůči námaze, tím předchází případnému úrazu.

Pohybová terapie (aktivní/pasivní) – při pasivní technice je síla vykonávána zvenku, klouby a vazy se pohybují bez aktivní svalové kontrakce. Naproti aktivní pohybová terapie využívá aktivní svalovou kontrakci.

Pasivní mobilizace kloubů (Dornova metoda) = pomáhá zachovat funkčnost kloubů, pomáhá regeneraci tkání, zlepšuje výsledky rehabilitace, podporuje produkci kloubní tekutiny (synovie), odstraňuje bolest, zmírňuje opotřebení kloubních chrupavek.

Aktivní pohyby/cvičení = je u ní zapojené celé tělo, pohyb, který je přirozenou součástí života psa je důležitý pro pacienty i pro sportovce. Cvičení obnovuje správný vzorec chůze, napomáhá odstraňovat kulhání, udržuje správnou funkci svalů, zlepšuje výkonnost svalové hmoty, trénuje koordinaci a propriocepci, zlepšuje prokrvení a metabolismus svalů a okolních tkání. Pomocí balančního cvičení se velmi dobře rozvíjí schopnost propriocepce a posiluje se hluboký stabilizační systém. K tomu všemu se cvičením trénuje kardio-pulmonární systém, bojuje s obezitou a v neposlední řadě je to pro psy zábava!

Pozn.: Propriocepce – povědomí o tom, kde se nacházejí nohy a jaká síla je potřebná k jejich pohybu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek